Jaarverslag  2022

De negen focuspunten van WSD

Fijne werkplek voor iedereen

Marjanne Wassink, directeur Personeel & Organisatie, en Simone van Houtum, manager Personeel & Ontwikkeling, beide WSD: “WSD is een sociaal bedrijf, al meer dan 65 jaar. We vinden het belangrijk dat iedereen die bij ons werkt dat met plezier doet. Als je lekker in je vel zit en gezond leeft, draagt dat bij aan een beter welbevinden, thuis én op het werk. Het is ook belangrijk dat iedereen zich op de werkvloer van WSD veilig voelt.”

  • NaamMarjanne Wassink
  • Werkt bijWSD als directeur Personeel & Organisatie
  • Naam Simone van Houtum
  • Werkt bijWSD als manager Personeel & Ontwikkeling

Tevredenheidsonderzoek

“Een belangrijk instrument dat we in 2022 hebben ingezet, was het medewerkersonderzoek. Dat onderzoek wordt elke drie jaar gehouden en biedt inzicht in het werkplezier dat medewerkers ervaren. We zijn trots op het fraaie cijfer 7,8 dat uit de bus rolde. Dat is hoger dan drie jaar geleden, toen we met een 7,2 ook al een mooie voldoende noteerden. De uitkomst lag in 2022 ver boven het branchegemiddelde, dat uitkwam op 7,1.

Daarnaast mag de respons van maar liefst 51 procent niet onvermeld blijven. Dat is 20 procent meer dan drie jaar geleden, een bewijs van grote betrokkenheid. Natuurlijk hebben we het medewerkersonderzoek onder de aandacht gebracht. Wat ook bijdraagt aan de grote respons is het feit dat we laten zien dat we met de uitkomsten aan de slag gaan en bereid zijn verbeterpunten op te pakken. Deze dikke voldoende stimuleert ons om vast te houden wat goed gaat.”

‘Ik ben aan de bal’

“Als WSD maken we ons sterk voor de duurzame inzetbaarheid van al onze medewerkers. Iedere dag staan we klaar om bij te dragen aan hun ontwikkeling, zodat ze aan het werk blijven op een passende plek. Onder het motto ‘Ik ben aan de bal’ geven we ze ook mee dat ze zelf veel regie hebben over het leven. Drie pijlers zijn daarbij van belang: ‘Ik leef gezond’, ‘Ik blijf groeien’ en ‘Ik werk met plezier’.

Om juist dat werkplezier te stimuleren is het belangrijk dat je soms het leven viert. Dat hebben we in september gedaan met een uitbundig jubileumfeest voor alle medewerkers. In een heuse festivalsfeer, compleet met optredens van Jan Biggel, Samantha Steenwijk én een aantal medewerkers, hebben we een jaar later dan gepland (corona!) alsnog stilgestaan bij ons 65-jarig bestaansjubileum. Het bleef nog lang onrustig…”

Pauzewandeling

“De gezonde levensstijl kwam in 2022 op meerdere fronten in de schijnwerpers. Bij Blizo in Vught besteedden we aandacht aan meer bewegen op het werk. Onder het motto ‘Bewust gezonder leven’ werd het houden van een korte pauzewandeling met collega’s gestimuleerd, maar werden medewerkers ook gewezen op het belang van gezonde voeding en de risico’s van roken. Het project wordt in 2023 uitgerold op onze productielocatie in Best en is later dat jaar in beeld voor de textielsorteercentra in Schijndel en Boxtel.

Andere initiatieven waren in 2022 de Week van de Gezonde Kantine in onze hoofdvestiging en de Week van de Alfabetisering op diverse WSD-locaties. Op het menu in de gezonde kantine stonden onder meer smoothies en vers gemaakte soepen en werd gratis fruit aangeboden.

Het alfabetiseringsproject beoogde meer medewerkers kennis te laten maken met taal. Dat hebben we gedaan door boekenuitleenkastjes te plaatsen waarin zowel makkelijk leesbare boeken voor volwassenen als kinderboeken een plekje hadden. Twee medewerkers meldden zich na dit project bij het Taalhuis en gaan enthousiast werken aan hun taalvaardigheid.”

Budgetcoach

“In 2022 heeft WSD voor het eerst een budgetcoach ingezet die medewerkers op hun eigen verzoek ondersteunt bij geldzaken. De budgetcoach brengt de financiële situatie in kaart en ordent desgewenst de administratie. Vooral door de stijgende kosten van levensonderhoud en energie kwam de budgetcoach regelmatig in actie om bespaartips te geven, bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.

Het mooie is dat de budgetcoach korte lijntjes onderhoudt naar verschillende loketten, waardoor een hulpvraag altijd snel opgepakt wordt. In 2023 wordt een tweede budgetcoach ingezet, zodat nog sneller ingespeeld kan worden op geldvragen van onze medewerkers.”

Mathijs Suijk werkt zelfstandig in horeca 'Reinier van Arkel'

  • NaamMatthijs Suijk
  • Woont in‘s-Hertogenbosch
  • Werkt bijReinier van Arkel in ‘s-Hertogenbosch als kantinemedewerker
  • BijzonderheidMathijs is drummer in een melodische heavymetalband en trad in 2022 als gastdrummer van coverband The Recipe op tijdens het jubileumfeest van WSD.

De bedrijfskantine van Reinier van Arkel aan de Bethaniëstraat in ’s-Hertogenbosch is het domein van Matthijs Suijk. Drie jaar geleden verruilde hij zijn job in het bedrijfsrestaurant van WSD in Boxtel voor een horecabaan met meer zelfstandigheid. “Ik draag veel verantwoordelijkheden en dat vind ik fijn.”

“Ik ben supertevreden op mijn werkplek”, steekt Matthijs enthousiast van wal. De in Palembang (Indonesië) geboren Bosschenaar geniet elke dag als hij de handen uit de mouwen kan steken bij Reinier van Arkel in zijn woonplaats. ,,Mijn takenpakket is omvangrijk. Ik verzorg lunches en werk mee bij de bereiding van soep, broodjes en salades. Daarnaast houd ik het magazijn op orde en beheer ik alle koffieautomaten. Als er vergaderingen of evenementen gepland zijn, zorg ik ervoor dat de zalen gereed zijn.”

Opgeven staat niet in mijn woordenboek

Niet aangeboren hersenletsel

Meer dan twintig jaar geleden zorgden een verkeersongeval en een bedrijfsongeluk ervoor dat Matthijs’ leven op z’n kop werd gezet. “Ik had kort daarvoor mijn middelbare schoolopleiding afgerond op het Pierson College in ’s-Hertogenbosch en het Titus Brandsma Lyceum in Oss en was net aan het werk”, blikt hij terug. Beide ongevallen zorgden ervoor dat Matthijs niet aangeboren hersenletsel heeft en geen reguliere arbeid kan verrichten. “Ik kreeg een SW-indicatie en ben dankzij WSD weer aan het werk gegaan. Opgeven staat niet in woordenboek.”

Dat de horeca ooit op zijn pad zou komen, was toen nog niet bekend. “Ik ben begonnen op de productieafdeling van WSD”, zegt Matthijs. “Met mijn consulent heb ik destijds verkend welke werkzaamheden het beste bij mij zouden passen. Ik werd gedetacheerd bij verschillende bedrijven, zoals Ricoh en VDL, waar ik vooral administratieve werkzaamheden verrichtte. Op een gegeven moment heb ik het roer omgegooid en heb ik me volledig op de horeca gestort.”

Matthijs behaalde meerdere diploma’s en ging aan het werk in het bedrijfsrestaurant van WSD in Boxtel. “Op die plek leerde ik alle veel voorkomende horecawerkzaamheden en ontdekte ik dat dit bij mij past. Drie jaar geleden heb ik de stap naar Reinier van Arkel gezet omdat ik daar veel zelfstandiger kan werken en meer verantwoordelijkheden draag. Ik voel me er helemaal thuis.”

Reservist en drummer

Opvallend is dat Matthijs naast zijn baan als kantinemedewerker ook al vele jaren reservist is bij het Ministerie van Defensie. “Ik maak deel uit van een medisch bataljon dat in extreme situaties oproepbaar is”, legt hij uit. “Naast gecertificeerd EHBO’er ben ik ook opgeleid om combat first aid te kunnen verlenen. Dat betekent dat ik slachtoffers van oorlogsgeweld kan verplegen. Die opleiding is trouwens ooit van pas gekomen toen een collega in de keuken een diepe snijwond opliep. Ik heb meteen eerste hulp verleend.”

In zijn vrije tijd is Matthijs gepassioneerd drummer in een heavymetalband, die al meerdere grote shows in binnen- en buitenland achter de rug heeft en mikt op een optreden in Tivoli Vredenburg in Utrecht. “Ik heb me als drummer ooit opgegeven voor WSD Got Talent en kreeg tijdens de viering van 65 jaar WSD in Best de kans om voor mijn collega’s op te treden”, glundert hij. “Ik heb als gastdrummer meegespeeld toen de coverband The Recipe de hit ‘Enter Sandman’ van Metallica vertolkte. Lachend: “Daarnaast heb ik iedereen wakker geschud met een vette drumsolo van drie minuten.”

Niet te zwaar belast

In de toekomst hoopt Matthijs weer wat vaker drumlessen te kunnen geven. Nu richt hij zich vooral op zijn baan als zelfstandig kantinemedewerker bij Reinier van Arkel. “Momenteel heb ik een werkweek van 16 uur en dat sluit prima aan bij mijn mogelijkheden. De uren zijn prettig verdeeld over de week, het werk is afwisselend en ik word niet te zwaar belast. En dat ik in de horeca ben gaan werken, vind ik eigenlijk best bijzonder. Ik ben ooit in het diepe gesprongen en voel me nu als een vis in het water.”

Wethouder Mariëlle van Alphen (Boxtel) bewondert innovatiedrift WSD

  • NaamMariëlle van Alphen
  • Woont inBoxtel
  • Werkt bijgemeente Boxtel als wethouder Werk & Inkomen
  • Bijzonderheidals wethouder is Mariëlle namens de gemeente Boxtel lid van het dagelijks bestuur van WSD.

“Ik ben met een heel warm gevoel naar huis gegaan.” Glunderend denkt Mariëlle van Alphen terug aan de viering van het 65-jarig bestaansjubileum van WSD in september 2022. Een jaar later dan gepland – corona – was de wethouder Werk & Inkomen van de gemeente Boxtel met een aantal bestuursleden van WSD en honderden medewerkers present op het festival dat bij ‘t Boshuys in Best werd gehouden. “Alle toppers van WSD zijn in het zonnetje gezet.”

WSD vierde haar 65-jarig bestaan met een festival, compleet met live muziek, foodtrucks en zelfs een pendelbus waarmee bezoekers naar het evenemententerrein werden gebracht. “In de bus raakte ik aan de praat met een WSD-medewerker die het erg spannend vond om erheen te gaan. Het mooie was dat op het feest met iedereen rekening werd gehouden, ook met mensen die liever wat meer in stilte genieten en minder prikkels verdragen.”

Werk is zoveel meer dan een inkomen

Lokale plannen

Mariëlle trad begin 2021 aan als wethouder en werd ‘automatisch’ lid van het dagelijks bestuur van WSD. Dat bestaat immers uit de wethouders die in één van de negen gemeenten verantwoordelijk zijn voor sociaal domein en participatie. “Na twee jaar wethouderschap weet ik dat het bij WSD louter om mensen draait en innovaties bedoeld zijn om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te ondersteunen.”

“Inwoners hebben soms echt een duwtje in de rug nodig”, gaat de wethouder verder. “Met het Koersplan in de hand hebben alle gemeenten lokale plannen opgesteld die bijdragen aan participatie. In Boxtel moet je denken aan zo’n 460 inwoners die op steun van WSD kunnen rekenen. Er wordt elke dag hard gewerkt om de ontwikkelingsmogelijkheden van deze mensen te versterken. Daarvoor mag de vlag best eens uitgehangen worden.”

Inwoners hebben soms echt een duwtje in de rug nodig

Armoedenetwerk

De samenwerking tussen WSD en MijnGemeenteDichtbij – het ambtelijk samenwerkingsverband van Boxtel en Sint-Michielsgestel – verloopt volgens korte lijnen. “Samen hebben we MijnWerkDichtbij gelanceerd waarmee we mensen in de bijstand in rap tempo naar een vaste baan begeleiden”, stelt ze. “In de gemeente Boxtel is in 2022 het Armoedenetwerk opgericht waarbij WSD zich ook heeft aangesloten, naast bijvoorbeeld Stichting Leergeld, Vincentiusvereniging, ContourdeTwern, KBO en het Koning Willem I College.”

Bewondering heeft Mariëlle voor enkele initiatieven die in 2022 zijn gelanceerd. “Voor jongeren van 15 tot 27 jaar is Kwikstart een mooi project. Het is een community waar de doelgroep de kans krijgt zichzelf te zijn en hun verhaal met leeftijdsgenoten kan delen. De kick-off van Kwikstart was een minifestival waar jongeren konden meedoen aan onder meer graffitiworkshops en een lesje heftruck rijden.”

Ook ‘Kom keeten bij WSD!’ staat de wethouder vers op het netvlies omdat WSD hiermee laagdrempelig onder de aandacht wordt gebracht van mensen die (nog) niet in beeld zijn, bijvoorbeeld omdat ze niet-uitkeringsgerechtigd zijn. “Ik vind het waardevol dat WSD erin slaagt deze doelgroep te bereiken en bij te dragen aan het vinden van een fijne werkplek.”

Inburgeraars

Bijzondere herinneringen bewaart Mariëlle aan het bijwonen van een NT2-taalles. “Samen met wethouder en WSD-bestuurslid Peter Raaijmakers uit Sint-Michielsgestel ben ik aangeschoven in de klas en zag ik hoe de Z-route in praktijk wordt gebracht. Indrukwekkend hoe inburgeraars aan de hand van taallessen, taalstages en workshops gedreven werken aan hun zelfredzaamheid. Werk is zoveel meer dan een inkomen. Het draagt bij aan je zelfstandigheid en je leert nieuwe mensen kennen.”

De wethouder is trots dat alle consulenten van WSD en MijnGemeenteDichtbij zoveel successen boeken. “We hadden in 2022 veel last van krapte op de arbeidsmarkt waardoor vaak een stapje extra gezet moest worden. De diversiteit van de bevolking maakte dat regelmatig sprake is van multiproblematiek. De manier waarop dit wordt opgepakt verdient een compliment dat ook op het festival in Best is uitgedeeld. De WSD-medewerker die ik in de pendelbus ontmoette, kwam ik daar trouwens later op de avond opnieuw tegen. Hij lachte vriendelijk en stak twee duimen in de lucht.”