Jaarverslag  2022

De negen focuspunten van WSD

Kwikstart

Kim Hagens, projectleider Kwikstart en trajectconsulent jongeren, WSD: “De lancering van ons jongerenlabel Kwikstart was het onbetwiste hoogtepunt van 2022. Kwikstart werd in mei afgetrapt met een gaaf evenement dat aansloot bij de belevingswereld van jongeren. Een écht festival dus waar van alles voor jongeren te beleven was en waarvan de naam natuurlijk door hen zelf was bedacht: Startfest.”

  • NaamKim Hagens
  • Werkt bijWSD als projectleider Kwikstart en trajectconsulent jongeren

Community

“In 2022 hebben we bij WSD enthousiast gebouwd aan Kwikstart, dat speciaal voor jongeren in het leven is geroepen en hen een veilige thuishaven biedt. Noem het een community waar jongeren de kans krijgen zichzelf te zijn en hun verhaal met leeftijdsgenoten kunnen delen. Het idee voor Kwikstart komt voort uit een behoefte van de negen WSD-gemeenten, die jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 27 jaar in hun lokale plannen hoog op de prioriteitenlijst hebben gezet.

WSD had als sociaal leerbedrijf altijd oog voor jongeren, maar dankzij Kwikstart lukt het onze dienstverlening aan deze doelgroep nog beter op de kaart te zetten. Belangrijk: jongeren hebben met Kwikstart beter zicht op wat WSD voor ze kan betekenen. We hebben ze nadrukkelijk bij de ontwikkeling van dit label betrokken en mee laten denken over een gave naam en dito logo.

Binnen WSD richten we onze aandacht duidelijker op jongeren. Een goed voorbeeld is de training die onze werkleiders in 2022 hebben gevolgd. Tijdens de cursus maakten ze kennis met de werking van het puberbrein dat nog vol in ontwikkeling is. Het draagt bij aan meer begrip voor jongeren en hun specifieke problematiek.”

Maatwerk

“Het idee van Kwikstart is dat jongeren uit Best, Boxtel, Meierijstad, Nuenen, Oirschot, Oisterwijk, Son en Breugel, Sint-Michielsgestel en Vught zich aanmelden, in korte tijd aan het werk gaan en bovendien de kans krijgen hun eigen mogelijkheden te verkennen en zich verder te ontwikkelen. Bedenk dat de stap van school of thuis op de bank naar de arbeidsmarkt voor veel jongeren levensgroot is. Dankzij Kwikstart stellen we iedere jongere in staat een eigen unieke route richting arbeidsmarkt af te leggen. We bieden maatwerk!

Met onze begeleiding, training en aandacht helpen wij jongeren die meedoen aan Kwikstart de link te leggen tussen hun talenten en kansen op de arbeidsmarkt. Het traject bestaat uit verschillende sessies met onder meer jongerencoaches, meeloopdagen, workshops en opleidingen. Daarbij wordt altijd rekening gehouden met het tempo dat bij een jongere past en sluiten we aan de hand van drie O’s aan bij de behoeften: ontdekken, ontmoeten en ontwikkelen.”

Groter netwerk

“Kwikstart heeft in 2022 laten zien dat de ontwikkeling van jongeren binnen WSD in de lift zit. In december stond de teller op 126 jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt die binnen WSD of gedetacheerd buiten WSD aan de slag zijn gegaan. Dat is boven verwachting en biedt vertrouwen voor de toekomst waarin we ons sterk blijven maken voor de duurzame inzetbaarheid van jongeren op de arbeidsmarkt.

De winst van Kwikstart is dat in de negen WSD-gemeenten een steeds breder netwerk zichtbaar wordt. Steeds meer organisaties sluiten zich aan en weten de weg naar onze community te vinden. Denk aan klantmanagers van gemeenten en onderwijsmedewerkers, maar ook verwijzers en jeugdwerkers. Mooi vind ik dat jongeren ook zelf bij WSD aan de bel trekken en zich enthousiast aanmelden bij Kwikstart omdat ze zich willen ontwikkelen en aan het werk willen.”

Kwikfest 2023

“Ik denk nog regelmatig terug aan het succes van Startfest. Het festival trok 200 bezoekers die kennis maakten met Kwikstart, maar ook dingen deden die je op elk ander festival tegenkomt: lekker eten en drinken en naar muziek luisteren. Vanuit onze leerlijnen werden tal van uitdagende activiteiten georganiseerd, zoals voetballen met bladblazers, wraps en smoothies maken en heftruck rijden. De Schoonmaak Coöperatie was present met een heuse schoonmaakchallenge.

Op 20 april 2023 houden we de follow-up van Startfest bij activiteitenboerderij ’t Dommeltje in Boxtel. Onder de naam Kwikfest pakken we dan nóg groter uit. Het uiteindelijke doel: zoveel mogelijk jongeren, rekening houdend met hun individuele mogelijkheden, met Kwikstart aan het werk helpen. Dat kan voor de één een werkweek van 8 uur binnen WSD zijn, voor de ander een werkweek van 37 uur bij kringloopwarenhuis Het Goed. Inderdaad, maatwerk.”

Voorvrouw Natasja Mettler kijkt naar wat jongeren nodig hebben

  • NaamNatasja Mettler
  • Woont inSchijndel
  • Werkt bijWSD als Voorvrouw
  • BijzonderheidNatasja begeleidt een groep jongeren in het groen

Natasja Mettler begeleidt in de gemeente Best een ploeg van zes jongeren. Vincent, Wesley, Remco, Sem, Justin en Mitchel leren over het groen maar ontwikkelen zich vooral als persoon. Natasja: “Het begeleiden van jongeren vraagt om een andere aanpak dan de begeleiding van  oudere medewerkers. Als je dan ziet dat ze groeien en zich ontwikkelen, ondanks alles wat ze mee gemaakt hebben, dan is dat geweldig.”

De jongerenploeg startte anderhalf jaar geleden met drie jongeren. “Inmiddels zijn we met zes en is het een hechte groep geworden. Ze zijn open naar elkaar, durven te delen, te mopperen en elkaar aan te spreken op gedrag. Deze jongens hadden weinig sociale contacten. Die vinden ze nu op het werk. Er zijn vriendschappen ontstaan, ze zoeken elkaar op in het weekend en ze gamen samen.”

In een veilige omgeving kunnen jongeren zich steeds verder ontwikkelen

Open gesprek

Dat de jongeren zich veilig voelen om zich te uiten, is volgens Natasja ontstaan door het bouwen aan vertrouwen. “De meeste jongeren hebben in hun korte leventje al veel meegemaakt. Ze zijn beoordeeld, veroordeeld en het was nooit goed. Dat ze weinig vertrouwen hebben in anderen kan ik ze niet kwalijk nemen. Wat ik wel kan doen is steeds het open gesprek voeren, alles op tafel leggen, zonder te veroordelen.”

“Als je jongeren een beetje leert kennen, leer je ook hun lichaamstaal kennen. Vaak zijn er geen woorden maar zie ik aan die lichaamstaal dat er iets is en dat iemand iets anders nodig heeft. Dan haal ik hem uit de groep door bijvoorbeeld samen met de bus een rondje te maken langs de prullenbaken. Terwijl we de zakken legen hebben we een gesprek over wat er gebeurd is en zoeken we samen naar een oplossing. Meebewegen en aandacht hebben is ontzettend belangrijk.

Meebewegen

Natasja geeft aan dat jongeren geregeld een uitlaatklep nodig hebben. “Na twee uur serieus werken is de spanningsboog er af. Dan mogen ze van mij even door de wijk lopen, soms trappen ze een balletje of mogen ze even op hun telefoon. Even uit het werk. Daar hebben jongeren veel meer behoefte aan dan oudere medewerkers. Door mee te bewegen met wat zij nodig hebben, voelen ze zich gezien. En let wel, jongeren kunnen hele harde werkers zijn als ze voor je willen werken. Meebewegen, meewerken. Moeten we de heuvel op dan laat ik me niet kennen en loop ook ik die heuvel op. Dat je er voor ze bent, dat waarderen ze en geeft vertrouwen.

Laatst was de fiets van een medewerker op weg naar het werk kapot gegaan. Hij belde en wist niet wat hij moest doen. Hij kon wel het laatste stukje naar het werk komen lopen. Ik heb gezorgd dat de kapotte fiets opgehaald en gemaakt werd. Dat hoort natuurlijk niet bij mijn werk maar door het voor hem te regelen, maakte hij zich niet meer druk en kon hij met een gerust gevoel werken.”

Leren van gedrag

De jongens leren op het werk. “Ik geef aan wat er moet gebeuren en dat gaat niet altijd goed. Dat hoeft ook niet. De jongeren zijn bij WSD om te leren en zich te ontwikkelen. Op zo’n moment ga ik ze niet vertellen wat ze anders moeten doen. Ik haal ze bij het werk en vraag wat ze er zelf van vinden. Dan krijg je mooie reacties als ‘Dat is eigenlijk niet goed’ of ‘Dat hadden we anders moeten doen’. Door de jongeren zelf na te laten denken, leren ze van hun werk.”

Het gebeurt wel eens dat een jongere boos is, om wat voor reden dan ook. “Dan is het belangrijk om ruimte te geven voor de emoties. Dat zijn echt geen leuke momenten, ook niet voor de andere jongens. Maar het heeft op dat moment geen zin om het gesprek aan te gaan. Ik laat ze eerst even uittieren. Pas als ik merk dat ik dichterbij kan komen, ga ik het gesprek aan. En dan hebben we het ook hoe emoties een volgende keer op een andere manier geuit kunnen worden. Samen zoeken we naar oplossingen.”

Ontwikkelingen

Nu ik een tijdje met deze groep werk, zie ik echt een verandering ten opzichte van toen ze net begonnen met werken. Ik zie persoonlijke groei: alle zes de jongens durven te staan voor hun werk. Ze zijn belangrijk en doen belangrijk werk. Daar zijn ze nu trots op. Ze durven voortaan hun mening te geven. Als zij het in het werk belangrijk vinden om rechtsom te gaan dan vind ik dat goed. Zo krijgen ze zelf de regie. Ze durven vriendschappen te leggen. Ze nodigen elkaar uit voor het eten of gamen online. En ze voelen dat ze er mogen zijn en hebben meer vertrouwen in de wereld om hen heen. Ze zijn goed bezig en ik ben enorm trots op ze.”